Скално катерене   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 2862 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
2101 лв. 7 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2101
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера

Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската РивиераПриключенска екскурзия до района на Монблан и Френската РивиераПриключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера


Скално катерене, тандемен полет с парапланер, виа ферата, разходка по ледник, ледено катерене, рафтинг и трекинг в едно пътешествие до Френските Алпи и родното място на алпинизма - района на връх Монблан.

Информация

Локация

( 45.916100 N, 6.859500 E )
Първи стъпки

Тези курсове имат за цел да ви дадат обща представа за типа катерене или планинарска дейност, към която е насочена тематика на обучението. Не е препоръчително след този курс участниците да взимат самостоятелни решения и да извършат сами дейността, която е била цел на обучението. Най-често това са програми от типа "опитай, за да разбереш дали ще ти хареса".

Галерии от Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера

Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера

Екстравагантна приключенска екскурзия до една от най-красивите части на Алпите - района на връх Монблан. При престоя си в Шамони ще можете да се спускате по буйни планински реки, да полетите с парапланер от 2000 метра и да се насладите на една от най-красивите и завладяващи планински гледки. Ще можете да опитате скално катерене, да стъпите на ледник и да опитате катерене по лед. И не на последно място ще разгледаме целият Лазурен бряг от Марсилия до Монако.
Монако

Цени

На човек при минимум 5 участника - 2101 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва

- Български водач;
- Необходимата обща и лична екипировка за Скално катерене;
- Такса за Тандемен полет с парапланер;
- Лифт до Plan Praz;
- Лифт до Aiguille des Grands Montets (о/в);
- Необходимата обща и лична екипировка за Виа Ферата;
- Необходимата обща екипировка за Ледено катерене;
- Влакче до Монтанвер (о/в);
- Лифт до Егюй дю Миди (о/в);
- Такса за Рафтинг;
- Лифт до Le Brévent (о/в);
- Транспорт с Опел Виваро до Шамони и обратно до България;
- 6 нощувки в 2-звезден хотел в Шамони в двойна стая;
- 2 нощувки в 2-звезден и 4-звезден хотел съответно в района на Сен Тропе или Кан и в Генуа в двойна стая.
Поглед от една от панорамните тераси на Егюй дю Миди

Цената не включва

- Храна;
- Наем на обувки и котки за ледено катерене;
- Входове в посещаваните забележителности в Шамони и по Френската Ривиера.

Програма

1 ден:

Отпътуване от Руски паметник в София в 20.00 часа.

2 ден: Шамони

Пристигане в Шамони в късния следобяд. Продължителността на пътуването е между 18 и 24 часа в зависимост от натоварването по магистралите. След като се настаним в хотела ще можем да се разходим из Шамони и да се полюбуваме на красивите върхове, които ображдат долината.

3 ден: Les Gaillands - 4/5 часа

След закуска ще отидем в парка, където се намира една от първите катерачни градини в света - скалите Les Gaillands. Разработването на обекта започва още през 1930 година. Това е едно от местата, на които местните гидове водят своите клиенти и им показват първите стъпки в скалното катерене, преди да ги заведат във високата планина. Повечето катерачи и алпинисти, които идват за първи път в района на Шамони, също задължително минават от тук, за да проверят своите способности и за да свикнат с местната гнайстова скала.
Тулон


В парка в близост до скалите има две красиви езера, зелени полянки, останки от стара средновековна сграда и няколко заведения, в които ще можем да си почиваме между отделните изкачвания по скалите. В района на Гайян ще останем до 14 часа, след което ще се отдадем на заслужена следобедна почивка в хотела. Вечерта ще прекараме в центъра на града.

4 ден: Plan Praz (1999 м) и Grands Montets (3295 м) - 5/6 часа

Едно от най-популярните места за полет с парапланер в Шамони е от междинната станция Plan Praz на лифта, който стига до връх Le Brévent (2525 м). По план би трябвало да се качим на платото сутринта, но всичко зависи от метеорологичните условия и може да оставим полетите за следобед.

Преди или след полета с парапланер ще посетим селцето Аржентиер, което се намира в дъното на долината, в близост до границата с Швейцария. От тук с лифт първо ще достигнем междинната станция на платото Lognan (1972 м), а след това ще продължим до Aiguille des Grands Montets (3295 м). От панорамната тераса на снек бара с чаша чай или кафе в ръка ще можем да се полюбуваме на гледката към заобикалящите ни върхове. С тези, които искат да се разходят, ще отидем до една панорамна точка, от където ще можем да видим и снимаме най-впечатляващите ледопади в долината на Шамони.
Рафтинг на река Arve


5 ден: Mer de Glace (1913 м) - 5/6 часа

Днешният ден ще ни позволи да стъпим на най-големият ледник във Франция - Mer de Glace, който е дълъг 7 км и е широк около 200 метра. За целта сутринта ще хванем зъбчатата железница до Montenvers, която тръгва от центъра на Шамони. Откриването на това историческо място през 1908 година се счита за началото алпийския туризъм. Монтанвер предлага красива панорамна гледка към едни от най-известните върхове в района Монблан - Пти Дрю (Les Drus) и Гранд Жорас (Les Grandes Jorasses).

Слизането до ледника става по една много стръмна пътека и виа ферата (железен път), където ще трябва да се обвържем с въже и да използваме алпийски съоръжения за наша безопасност. След като стигнем до Мер дю Глас ще направим една лека разходка по него. След около 20-30 минути ходене ще достигнем един от неговите завои, където ледът се е огънал силно и е образувал огромни цепнатини. Това място е перфектно за тренировка за ледено катерене и тези, които желаят да опитат и този спорт ще трябва да си наемат от Шамони алпийски обувки и котки. След като се позабавляваме и снимаме ще се върнем обратно до Монтанвер.

Преди да се качим на влакчето, който желае ще може да посети още една атракция в района - "Galerie des cristaux" (Кристалната галерия). В нея има богата колекция от кристали открити в района на Монблан.
Сен Тропе


6 ден: Връх Aiguille du Midi (3842 м) и Passy - 5/6 часа

Сутринта ще се качим с лифт до връх Егюй дю Миди, което в превод означва "Иглата от юг". Téléphérique de l'Aiguille du Midi е пуснат в действие още през 1955 година и държи титлата за най-високият лифт в света в продължение на две дестилетия. Той все още държи рекорда за най-високото вертикално изкачване с лифт в света - от 1035 м до 3842 м. Той има две части. Първата е от Шамони до Plan de l'Aiguille (2317 м) и втората - директно без поддържащи пилони до горната станция на връх Aiguille du Midi.

От панорамните платформи на върха се открива уникална панорамна гледка към връх Монблан и неговите сателитни върхове. От тук започва и един от най-популярните маршрути водещи към най-високият връх в Алпите - траверса през 3-те върха. Тези, които желаят от ще могат да се качат на още един панорамен лифт (Vallee Blanche Aerial Tramway), който пресича Ледника Géant до станция Pointe Helbronner (3462 м), намираща се в италианската част на планината.

След обяд и след кратка почивка в хотела ще отпътуваме за селцето Passy, от където ще се спуснем с рафтове по бързите води на река Arve. По време на спускането ще можем да разгледаме "от вътре" най-красивите каньони в долината на Манблан. Рафтинга е достъпен за всички, а реката е пълноводна и бърза през цялото лято заради топенето на ледниците. Даваме пълна гаранция, че дори и най-смелите, ще получат достатъчно адреналин и ще си спомнят за приключението дълго време след това.
Полет с тандемен парапланер над Шамони на фона на Монблан


7 ден: Le Brévent (2525 м) и езерата Lac Cornu и Lac Noir - 5/6 часа

Сутринта ще се качим с лифт до връх Le Brévent (2525 м), който е най-високият връх от западната страна на долината на Шамони. Тук ще посетим ресторанта Le Panoramique кацнал на ръба на една отвесна 400-метровата скала. С топла напитка в ръка ще се полюбуваме на уникалната гледка, която се открива към целият масив на Монблан.

След това с лифта ще слезем до междинната станция Planpraz, от където започва нашият трек до езерата Lac Cornu и Lac Noir. По време на постепеното изкачване към превала Cornu (2414 м) ще можем да се любуваме на Aiguilles Rouges (Червените игли), скалната верига Fiz и върховете на Aravis. В тюркоазените води на двете езера се отразяват Монблан, Егюй Верт, Иглите на Шамони и Пти Дрю.

От тук ще продължим към станцията Index, а от там ще отидем до кабинковият лифт La Flegere, с който ще слезем в селцето Les Praz, намиращо се 2-3 км от Шамони.

8 ден: Лазурния бряг - Марсилия, Тулон и Сен Тропе

Днес ще отпътуваме за Френската Ривиера и първото място, на което ще акостираме е Марсилия. Тук ще посетим най-голямата забележителност в града - църквата Notre Dame De La Garde. Тя се намира на един хълм над града и се издига на височина от 154 метра. На върха на камбанарията й има близо 10-метрова позлатена статуя на Дева Мария поставена на 12-метров пиедестал.
Марсилия


Следващата ни цел е град Тулон. Многото китни площади, изящни сгради, разположени в "старата част" на града, отлични ресторанти и кафета "накацали" около морето, както и няколко атрактивни места за пазаруване. привличат хиляди туристи.

В края на деня ще посетим световноизвестното и супертузарско курортно градче Сен Тропе, което знаем от филмите на Луи дьо Фюнес. Градът е като магнит за известни личности и не е изключено по тесните улички или в кафетата да видим някоя холивудска суперзвезда. Атмосферата в самото Сен Тропе е неповторима. Повечето от къщите и постройките са оцветени в пастелни тонове. Има няколко малки и приятни площадчета оградени от платанови дървета, а до тях водят малки улиюки, които се вият между романтичните постройки.

Разбира се тази хармония на старинни сгради се преплита по доста интересен начин с модерни ритъм на живот, представен от множеството бутици за висша мода и изискани ресторанти. Тази вечер ще пренощуваме в някое от градчета Draguignan, Le Muy, Fréjus, Le Cannet или Кан.

9 ден: Лазурния бряг - Кан, Ница, Монако и Генуа

Сутринта ще започнем с разходка в Кан. Градът е едно изключително луксозно място и всичко в него е първокласно - магазини, хотели и ресторанти. Това се дължи на факта, че тук се организира един от най-старите и престижни филмови фестивали. Местата, които можем да разгледаме са Алеята на славата, намираща се пред Фестивалната палата, където много хора, свързани с киното, са оставили отпечатъци от ръцете си, както и да посетим Крайбрежният булевард La Croisette, който e световноизвестен.
Скално катерене на Les Gaillands


Следващата ни цел е Ница. Градът е разположен по брега на Залива на ангелите и е заобиколен от Приморските Алпи, които го защитават от студените ветрове. Столицата на Лазурния бряг е петият по големина град във Франция и най-големият на Френската Ривиера. Тук ще посетим главният площад "Масена", намиращ се в центъра на града и старият район известен като Стара Ница, прочута с тесните си извити улички и множеството ресторанти, където ще можем да обядваме и опитаме специалитетите на местната кухня. Също така можем да отидем до красивата крайбрежна улица известна като "Английска алея".

От тук ще отидем до перлата в короната на Лазурния бряг - княжество Монако. То е сгушено между Алпите и Средиземно море и на границата между Италия и Франция. Интересното е, че Монако е втората най-малка държава в света след Ватикана. Световната си слава градът-държава дължи на три неща: Гранд Казино в Монте Карло, старта от Формула 1, който се провежда ежегодно и на бляскавия живот на кралското семейство Грималди.

Същият ден ще се опитаме да стигнем до Генуа, където ще пренощуваме в някой 4-звезден хотел. Вечерта, ако ни остане време можем да разгледаме площада Ферари, на който се намират операта и двореца на дожовете. На този площад се намира и къщата, в която се предполага, че е роден Христофор Колумб. Не бива да пропускаме улицата Strada Nuova, намираща се в стария град. Тук има множество дворци, които са били домове на елита на Генуа. Други забележителности са катедралата Сан Лоренцо, старото пристанище Porto Antico и древния фар Torre della Lanterna, който се счита за най-старата подобна структура в света. Ако денят не ни стигне за всичко ще можем да продължим с разходката на следващата сутрин.
Кан


10 ден:

Сутринта ще станем по-рано, за да довършим разходката си из Генуа. След това ще отпътуваме за България и ще пристигнем в София към полунощ.

Най-добри месеци за провеждане

Юли, Август и Септември

Необходим опит

- Желание за приключения;
- Средно добра физическа подготовка.

Лична екипировка

- Добри трекинг обувки;
- Дрехи подходящи за преходи и дъждовно време;
- Слънчеви очила;
- Крем против изгаряне;
- Последен модел бански;
- Фотоапарат.
Полезна информация

Как да си изберем водонепропускливо яке
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Приключенска екскурзия до района на Монблан и Френската Ривиера
5.00 / 5 stars from 14 users.
Скално катерене   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 2862 пъти


Планински водачи във Фейсбук   Планински водачи в Google+   RSS канали на Планински водачи

Школа  -  Вертикальный мир  -  Travel Guide

Copyright 2001-2017 © Планински водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap