Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди   »   Мендоза Прегледана е 1976 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
3025 лв. 5 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 3025
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

Експедиция до връх АконкагуаЕкспедиция до връх АконкагуаЕкспедиция до връх Аконкагуа


Експедиция до връх Аконкагуа (6962 м) - най-високият връх в Южна Америка и един от седемте континентални първенци.

Информация

Локация

( -32.655556 S, -70.015831 W )
 • 3025 лв.

 • 6962 м

 • F Много трудно
  Френска алпийска степен (F)

  A straight forward route, possibly describing a glacier approach with simple scrambling. Any snow or ice will be of an easy angle allowing the climber to walk up it.
  Физическа издръжливост

  Много трудно (14-17 часа)

 • 21 дни

Галерии от Експедиция до връх Аконкагуа

Експедиция до връх Аконкагуа

Връх Аконкагуа (6962 м) е най-високият връх в Южна Америка и изобщо извън Азия. Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоза. Върхът е разположен на на около 112 км западно от град Мендоза и на около 15 км от границата на Аржентина с Чили. Аконкагуа е най-високият връх в Западното и Южно полукълбо. Той е един от седемте най-високи континентални първенци.


Южната стена на връх Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната стена на връх Аконкагуа


Нормалният маршрут е най-простият маршрут и понякога неточно наричан Северен, но във всъщност той минава по сероизточната част на Аконкагуа. За него не са нужни сечива за катерене или въже и в повечето случаи изкачващите го използват само щеки и котки. За изкачването на този маршрут можете да видите различни варианти на програми, но по принцип е задължително да направите минимум два и дори три височинни лагера в установените за това места, които са известни под наименованията "Plaza Canadá", "Nido de Cóndores" и "Berlín" или "Cólera". Този маршрут е основният избор за повечето хора, защото по него няма технически трудности, което означва, че планинарите не е необоходимо да имат предишен опит в катерене на скали или лед. Тук има само и единствено ходене. Понякога се налага използването на котки за по-голяма лична сигурност, но това зависи от условията по маршрута.

В нашата програма, за да се аклиматизираме добре за изкачването по Нормалният маршрут ще направим един подготвителен трек до базовия лагер Plaza Francia под Южната стена на Аконкагуа. Едва след това ще стигнем до базовия лагер на Нормалния маршрут, наречен Plaza de Mulas. За да направим всичко това ще ни бъдат необходими общо три дни от изходната точка на трека, но така ще успеем да се аклиматизираме много по-добре за изкачването на върха.


Залез над Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Залез над Аконкагуа

Предимства

- Предлагаме много добре опитимизирана програма с достатъчно време за аклиматизация и изчакване на промените във времето;

- Ако закупим билети 6 месеца по-рано ще летим със самолет от Буенос Айрес до Мендоса и така спестим цели 3 дни път, ако пътуваме с автобус в двете посоки, както и доста допълнителни разходи;

- За да си починем от пътуването до Аржентина и след експедицията ще спим в луксозен 3-звезден хотел в центъра на Мендоса.


Експедиция до връх Аконкагуа по Нормалния маршрут

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Цени

На човек при минимум 4 участника - 3025 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.

Цената включва

- Трансфери в Буенос Айрес между летищата;
- Трансфери от летището на Мендоза до хотела и обратно;
- 2 нощувки в 3-звезден хотел в Мендоза в тройна стая с включена закуска;
- 1 нощувка в хостел в Penitentes в четворна стая с включена закуска;
- Трансфер с микробус от Мендоза до Puntа De Vacas и обратно;
- Наем на 2 мулета и транспортиране до 30 кг. личен багаж и храна от Penitentes до базовия лагер (Plaza de Mulas);
- Професионален български водач;
- Ползване на таолетна и багажно помещение на местна агенция в базовия лагер, както и осигурено връщане на буклуците.

Цената не включва

- Самолет от София до Мендоса и обратно;
- Пермит за 20-дневен престой в парка;
- Храна по време на пътуването, трека и изкачването на върха;
- Бивачна екипировка, лично облекло и други;
- Екстри като пране, интернет и телефонни обаждания;
- Транспортни и други разходи за забавления и разглеждане на градове и забележителности като водопадите Игуасу.


Експедиция до връх Аконкагуа по Нормалния маршрут

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Цени на възможни допълнителни разходи:

- Пермит за средния сезон - около $700;
- Наем на 1 допълнително муле за трека - $400;
- Височинен носач от базов лагер до лагер 1 с 20 кг. багаж - $245;
- Височинен носач от базов лагер до лагер 2 с 20 кг. багаж - $345;
- Височинен носач от базов лагер до лагер 3 с 20 кг. багаж - $415;
- Наем на тройна височинна палатка The North Face за целия период на експедицията - $150;
- Горещ душ - $10;
- Ползване на интернет - $10 за 15 минути;
- Ползване на сателитен телефон - $5 на минута.

Програма

1-2 ден: Мендоса

Полет от София до Буенос Айрес и от там до Мендоса. След като си починем няколко часа ще отидем до близкият супермаркет, от където ще купим цялата ни необходима храна за експедицията. Вечерта ще похапнем в традиционен местен ресторант.


Експедиция до връх Аконкагуа по Нормалния маршрут

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


3 ден: Confluencia (3390 м) - 5/7 часа

Сутринта ще вземем пермитите необходими за трека и ще отпътуваме за Пуенте дел Инка. Нашият трек ще започне от станцията на рейнджърите до лагуна Horcones. Тук ще ни бъдат прегледани документите и ще получим по една торба с номер за буклуците, която трябва да пазим много внимателно до края на експедицията. След като подминем лагуната нашият маршрут продължава през дерето по една много добре отъпканата и поддържана пътека. През този етап от трека ще преминем през един мост над река Horcones. Той е забележителен с това, че е бил построен по време на заснемането на фима "Седем години в Тибет". Крайната цел за деня е лагера Confluencia, до който ще ходим 3-4 часа, а денивелацията от Horcones до него е 440 метра.

4 ден: Базовия лагер Plaza Francia (4000 м) - 8 часа

Днес ние ще посетим Базовия лагер на митичната Южна стена на Аконкагуа. Това е най-вертикалната част на планината с височина около 3000 метра, която е микс от ледници, стени, улеи и сняг. През днежния ден ще трябва да изкачим 700 метра денивелация и тук за първи път ще усетим признаците на голямата надморска височина. Вечерта ще се върнем в нашият лагер в Confluencia.


Лагер 1 (Plaza Canadá)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Лагер 1 (Plaza Canadá)


5 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4300 м) - 7/10 часа

През този ден ни предстои едно дълго ходене, което ще ни отведе до базовият лагер Plaza de Mulas, който е изходната точка за Нормалният маршрут водещ към връх Аконкагуа.

Пътеката отново продължава успоредно на река Horcones. Много скоро обаче ще я пресечем, за да се прехвърлим от лявата страна на реката и след това ще продължим към една стара морена. В нейният край се намира Playa Ancha - едно 10-километрово поле разположено на височина между 3600 и 3800 метра височина. Тук се намира едно място с красива гледка, наречено Quebrada del Sargento Más. От него се виждат двата върха на Аконкагуа, както и сателитния връх Pirámide, намиращ се на югозападната страна на планината, където беше открита инкска мумия през 1985 година на височина 5300 м.

Playa Ancha е образувание от алувиални материали и големи скални късове, които свършват при едно друго отличително място от нашият трек известно като Ibáñez. То е разположено много близко до основата на кулите, които бележат началото на огромната западна стена на Аконкагуа. От тази точка теренът става по-неравен и по-стръмен. Нашата следваща цел е Colombia (4070 м), руините на бивш военен заслон от лявата страна на пътеката, който е бил разрушен от голяма лавина. От тук ще продължим към Cuesta Brava, който е къс, но доста стръмен склон. След като достигнем морената ние ще продължим по нея, за да достигнем Plaza de Mulas.


Връх Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Аконкагуа


Базовият е разпределен на отделни части между различните фирми, които организират експедиции до върха. Plaza de Mulas е едно доста комфортно място, в което могат да бъдат позлвани медицински услуги, има спасителен патрул и тук се намират рейнджърите, при които трябва да се регистрираме. Също така на 15 минути западно от лагера се намира и един малък хотел Plaza de Mukas.

6 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4300 м)

Почивен ден, в който ще разпределим багажа, който трябва да бъде изнесен до Лагер 1 (Plaza Canadá) на следващият ден.

7 ден: Лагер 1 или Plaza Canadá (5050 м) - 5/6 часа

Денивелацията, която трябва да изкачим през този ден е около 750 м и то с нелеки раници. Пътеката, по която ще се движим е много добре оформена, но и стръмна. Тя ще ни отведе до El Semáforo на 4550 м. Тук пътеката става тясна и се провира между скални формации. След това изкачването ще продължи към едно изолирано скалисто място известно като Las Piedras de Conway на 4750 м.

Тази точка е наречена на Сър William Martin Conway, един английски учен, професор по художествено изкуство и планинар, който през 1898 година достига седловината El Filo del Guanaco, която свързва двата върха на Аконкагуа. От тук изкачването ще продължи по един диагонален път, който прави зигзаци на ляво от скалните кулички, които оформят Лагер 1 (Plaza Canadá).


Puente Del Inca

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Puente Del Inca


След като оставим багажа ще тръгнем надолу, за да преспим отново в Базовия лагер.

8 ден: Plaza Canadá (5050 м) - 3/4 часа

През този ден максимално натоварени с багаж ще се качим до Лагер 1, където ще останем да нощуваме.

9 ден: Лагер 2 или Nido de Cóndores (5550 м) - 6/7 часа

След като напуснем Plaza Canadá ще тръгнем по една дълга диагонална пътека, която ще ни отведе до огромна скала известна "петхилядниковия камък". От тук по ветровитата пътекаще достигнем друга стратегическа точка Cambio de Pendiente на 5300 м, която е идеално място за опъване на палатки и организиране на лагер. Тук по принцип може да бъде направен Лагер 1, така че изкачването да бъде само с два височинни лагера тук и на Berlín.

От Cambio de Pendiente има два възможни пътя нагоре: по зигзагообразната пътека на север към Gran Acarreo (един огромен сипей), от където се достига Nido de Cóndores или да следваме директната линия през циркуса оформен от Gran Acarreo и Cerro Manso, ако разбира се няма снежни преспи, които да блокират пътя.

Nido de Cóndores, който е нашата крайна цел, е място защитено от скални връхчета с необикновенни форми. Тук през 1897 Fitz Gerald и неговите хора откриват защита от силните западни ветрове.


Сянката на Аконкагуа на изгрев слънце в деня на атаката

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Сянката на Аконкагуа на изгрев слънце в деня на атаката


След като оставим изнесеният багаж ще слезем отново към Лагер 1, където ще пренощуваме.

10 ден: Лагер 1 (5050 м)

Почивен ден. Ако всички в групата се чувстват свежи и добре аклиматизирани, този ден може да бъде пропуснат и да се качим в Nido de Cóndores.

11 ден: Лагер 2 (5550 м) - 4/5 часа

Днес ще съберем целият си багаж и ще се преместим в Лагер 2, където ще преспим.

12 ден: Лагер 3 или Berlín (5930 м) - 3/4 часа

Прехода през този ден е сравнително къс, но влиянието на височината вече е доста осезателно, така че изкачването до Лагер 3 няма да бъде лесно и ще бъде доста по-бавно. Маршрутът продължава в източна посока през една група от скалисти хълмчета. От тук гледаката в северна посока става все по-невероятна, тъй като близките върхове вече остават зад нас. По време на този преход ще достигнем една междинна точка, която е известна под името El Balcón Amarillo и представлява красива скална формация, предлагаща добра почивка преди последно усилие до Лагер 3.


Базовият лагер Plaza de Mulas

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Базовият лагер Plaza de Mulas


От El Balcón Amarillo ще продължим в източна посока и след няколко зигзага ще излезем на склона, който води до Berlín. Тук има и алтернативен маршрут на дясно минавайки през една скална тереса с жълт оттенък. Това е всъщност пътеката към Plaza Cólera (5950 м), който предлага друга възможност за организиране на добър последен лагер.

Тази вечер ще прекараме в Berlin на 5930 м като ще се опитаме да поспим малко преди атаката на върха.

13 ден: Връх Аконкагуа (6962 м) - 7/12 часа

Според специалистите стигането до последния височинен лагер Berlín е първата половина от изкачването на върха, а втората - е денят на атаката. В деня на истината ще трябва да станем много рано и да тръгнем най-късно в 2 сутринта.

От Лагер 3 нагоре маршрутът продължава между различни скални формации до едно място известно като Piedras Blancas (6060 м), където се свързва с един друг маршрут идващ от сероизточната страна на планината известен като Фалшивия полски маршрут. От тук нагоре изкачването продължава зигзагообразно до още едно ключово място - заслона Independencia (6380 м). Това е мястото, на което ще направим кратка почивка, ще хапнем нещо енергийно за последната част от изкачването.


La Canaleta

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Canaleta


От заслона нагоре ще продължим по гребена Portezuelo del Viento, намиращ в западна посока от заслона. В тази част от маршрута условията могат да варират страшно много - от силни сутрешни пориви идващи от долината до свирепи ветрове. Също така тук може да има огромни полета от замръзнал сняг и лед, така че на това място може да се наложи да сложим котки. Въпреки, че склоновете са с наклон до 30 градуса едно подхлъзване на леда може да бъде причина за сериозни травми. След един стръмен зигзаг ще се озовем в основата на така наречената La Canaleta, където се намира една вдлъбната в основата скална стена от конгломерат известна с името La Cueva (6650 м).

Пътечката през La Canaleta е по-стръмна и обикновенно се придържа в близост до скалите. Прогресът тук е по-бавен, тъй като се минава през много лабилни камъни, но с къси зигзаци ще излезем на връхният гребен Filo del Guanaco. От тук може да бъде видяна гигантската Южна стена на Аконкагуа. На това място, където височината е около 6800 м, хипоксията започва да се усеща сериозно и затова ходенето ще стане супер бавно, с чести спирания, за да възстановим нормалният си пулс. Тук можем да хапнем нещо сладко и бързо разграждащо се (например бучки захар), за да си възстановим кръвната захар, както и по възможност да пийнем горещ чай, за да се предпазим от дехидратацията.

Въпреки, че върхът изглежда много близо, обикновенно за този последен етап от изкачването са необходми между 45 и 60 минути тежък трекинг. Тук е и мястото, където ще изтестваме своите физически и психически способности. Към края на Filo del Guanaco има няколко скални пасажа и скални стъпала, които ще ни отведат до Северният връх на Аконкагуа.


Южният връх на Аконкагуа и горната част на Южната стена

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южният връх на Аконкагуа и горната част на Южната стена


Слизането от върха също не е леко, но вече щастливи от успеха ще съберем сили, за да слезем до нашият лагер, където ще преспим още една вечер.

14-16 ден: Rезервни дни

Три дни, които ще ни бъдат необходими, за да компенсираме вероятно влошаване на времето. Ако не бъдат използвани по време на експедицията, през тези дни ще могат да бъдат разгледани различни забележителности в Аржентина - водопадите Игуасо, Кордоба, Буенос Айрес или просто да се отдадете на винен тур или други забавления в района на Мендоса.

17 ден: Plaza de Mulas (4300 м) - 5/6 часа

През този ден ще съберем целият си багаж и ще слезем до Базовия лагер.

18 ден: Confluencia (3390 м) - 4/5 часа

Днес ще станем рано, за да подготвим багажа за отпътуване и за да ни остане време да направим трека до Confluencia.

19 ден: Mendoza

Трек до Penitentes и трансфер до Mendoza.


Plaza Cólera

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Plaza Cólera


20-21 ден:

Полет от Мендоза до София.

Най-добри месеци за провеждане

Декември, Януари и Февруари

Необходим опит

Необходимо е участниците да имат предишен опит на върхове до 6000 метра. Подходящи върхове за подготовка за тази експедиция са Елбрус, Килиманджаро и в краен случай Монблан. За участие в експедициията не е необходимо да имате сериозен технически опит, а само да знаете да ходите с котки и да използвате пикел.

Лична екипировка

- Двойни обувки;
- Връхно яке - Gore Tex;
- Долнище (гащеризон) - Gore Tex;
- Пухено яке;
- Пухен спален чувал;
- Яке уиндстопър;
- Дебело яке от полар;
- Долнище от полар или уинстопър;
- Ръкавици с един пръст (лапи);
- Дебели долни ръкавици за под лапите - 2-3 чифта;
- Топла шапка;
- Термо или вълнени чорапи - 2-3 чифта;
- Термос или бутилка за вода;
- Неопренова постелка или надуваем дюшек за височинните лагери;
- 60-70 л. раница;
- Термобельо - долнище и горннище с дълъг ръкав;
- Добри слънчеви очила (маска);
- Слънцезащитен крем с много висок фактор на защита;
- Джобно ножче;
- Котки;
- Телескопични щеки;
- Челник;
- Височинна палатка - по 1 на 2-ма или 3-ма участници;
- Височинен примус (газов котлон) - по 1-2 на палатка;
- Комплект прибори и съдове за хранене - по 1 на палатка;
- Комплект за първа помощ - по 1 на палатка;
- Бивачно фолио.


Южната стена на Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната стена на Аконкагуа

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Експедиция до връх Аконкагуа
5.00 / 5 stars from 9 users.
Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди   »   Мендоза Прегледана е 1976 пъти


Планински водачи във Фейсбук   Планински водачи в Google+   RSS канали на Планински водачи

Школа  -  Вертикальный мир  -  Travel Guide

Copyright 2001-2017 © Планински водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap