Скално катерене   »   Европа   »   България   »   Родопи Прегледана е 11806 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
273 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 273
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Екстремно приключение в Триградското ждрело

Екстремно приключение в Триградското ждрелоЕкстремно приключение в Триградското ждрелоЕкстремно приключение в Триградското ждрело


Приключение включващо разглеждане на Чудните мостове, Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Харамийската пещера, плуване с лодки и скоростен тролей

Информация

Локация

( 41.603634 N, 24.379349 E )

Галерии от Екстремно приключение в Триградското ждрело

Екстремно приключение в Триградското ждрело

Приключенска екскурзия включваща разглеждане на Чудните мостове, посещение на Ягодинската пещера, плуване с лодки в устието на Дяволското гърло, проникване в неблагоустроената Харамийската пещера, разглеждане на страховитото Дяволско гърло и за десерт скоростно спускане на тролей.
Триградското ждрело

Цени

На човек при минимум 6 участника - 273 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва

- Професионален водач и инструктор;
- Транспорт с микробус от София до Триград и обратно;
- Нощувка в семеен хотел "Силивряк" с включена закуска;
- Пълно оборудване и екипировка за влизане в Харамийска пещера;
- Входове в пещерите Дяволско гърло и Ягодинска пещера;
- Лодка и оборудването към нея.

Цената не включва

- Храна;
- Планинска здравна застраховка.
Язовир Въча

Програма

1 ден:

Тръгване от паркинга на стадион Васил Левски в 8.00 часа. На язовир Въча ще останем за около 1 час и ще направим почивка и обяд.

След това ще отпътуване за Буйновското ждрело - най-дългото и живописно ждрело в България, където ще разгледаме Ягодинска пещера. Със своите 10 500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли.

След като излезем от Ягодинската пещера ще се насочим към нашата последна цел за този ден - Триградското ждрело. Тук ще влезем в пещерата Дяволско гърло, която е пропастна пещера, формирана в следствие пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на Дяволското гърло водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.
Чудните мостове


След пещерата ни предстои още едно екстремно приключение. Да влезем с лодки в устието на реката излизаща от Дяволско гърло, което представлява една 60-метрова галерия.

Денят ще завърши в хотел "Силивряк" в село Триград, където ще можем да се насладим на местна традиционна кухня.


2 ден:

Ранно ставане и закуска с баница. В 10.00 часа ще тръгнем за Харамийска пещера. Тя се намира в близост до Дяволското гърло. Пещерата не е благоустроена, но се използва за пещерен туризъм заради намиращите се в нея археологически находки. В Харамийска пещера можете да достигнете само със специална пещерна екипировка. До входа на пещерата, където са намерени останки от пещерните хора, се стига след стръмно изкачване. След провирането през лабиринтите на пещерата идва ред на главното - спускане от 43 метра в центъра на подземна каверна, дълга 180 метра. Целият тур трае 4-5 часа.

След проникването имаме 1 час почивка и лично време за осмисляне на преживяното.

Преди да си тръгнем от това красиво място ни предстои скоростно спускаме по тролей - опънато въже на 10-15 метра над земята. С това програмата в родното място на Орфей приключва.
В Харамийска пещера


На връщане към София, ще се отбием в Широка лъка за едно бързо хапване и след това ще продължим към скалният феномен Чудните мостове. Те се намират в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки три величествените мраморни мостове. Големият мост се състои от три големи арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е надолу по течението на реката, но е непроходим с височина на арката 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на река Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

След като разгледаме Чудните мостове и ако имаме достатъчно време ще се отбием през Бачковския манастир. Той е вторият по големина манастир в България и е бил основан е през 1083 година от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на византийския император Алексий I Комнин. Сегашният манастирски храм в Бачковския манастир "Св. Богородица'', е построен през 1604 година върху основите на първоначалната бактурианова църква и по образец на светогорските триконхални храмове. В храма се пази чудодейната икона на Богородица Умиление. Тя е подарена на манастира през 1311 година от двама грузински пътешественици - Атанасий и Окрапир.

Преди да излезем от Родопите и ако успеем да хванем залеза на слънцето можем да се качим до Асеновата крепост. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Била е превземана от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход и съществува до 1410 година, когато е разрушена от нахлуващите османски войски.
Асеновата крепост


Пристигане в София към 21.00 часа вечерта.

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

- Желание за приключения.

Полезна информация

Ягодинският карстов район
Триградско ждрело и Дяволско гърло
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Екстремно приключение в Триградското ждрело

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Екстремно приключение в Триградското ждрело

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Екстремно приключение в Триградското ждрело
4.55 / 5 stars from 9 users.
Скално катерене   »   Европа   »   България   »   Родопи Прегледана е 11806 пъти


Планински водачи във Фейсбук   Планински водачи в Google+   RSS канали на Планински водачи

Школа  -  Вертикальный мир  -  Travel Guide

Copyright 2001-2017 © Планински водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap