Трекинг   »   Европа   »   Словения   »   Алпи   »   Юлийски Алпи Прегледана е 11526 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
785 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 785
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско

Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в ХърватскоИзкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в ХърватскоИзкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско


Изкачване на първенеца на Словения и Юлийските Алпи - връх Триглав (2864 м) с разглеждане на Блед, Бохинското езеро, столицата Любляна, Пиран на Адриатическо море и Плитвичките езера в Хърватско

Информация

Локация

( 46.383331 N, 13.883333 E )
Начално ниво

Курсове, чиято цел е да ви дадат основните познания за типа активност, за която са предназначени. Много голяма част от участниците в тези курсове, след това стават в голяма степен самостоятелни. Разбира се тези, курсове не трябва да ви правят прекалено самоуверени, тъй като все още нямате изградени достатъчно трайни навици и натрупан опит, за да се справяте в най-разнообразни ситуации. След тези курсове е добре да се присъедините към по-опитни от вас и да бъдете известно време по техен надзор.

Галерии от Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско

Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско

Връх Триглав (2864 м) е най-високия връх в Юлийските Алпи и Словения. Красотата на района, в който се намира е уникална. Към върха няма лесни туристически маршрути поради изключително алпийския му характер. В Словения ще разгледаме Блед, Бохинското езеро, столицата Любляна и ще останем една вечер в Пиран на романтичното Адриатическото крайбрежие. В Хърватска ще посетим уникално красивите Плитвишките езера, свързани помежду си чрез поредица от водопади.


Изкачване на връх Триглав в Словения

Северната стена на Триглав гледана от долината Врата

Цени

На човек при минимум 5 участника - 785 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва

- Транспорт;
- 1 водач по време на изкачването;
- 1 нощувка в хижа Триглавски дом;
- 2 нощувки в хостел в Блед;
- 1 нощувки в хостел в Пиран;
- 1 нощувка в къмпинг Корана в бунгало;
- Вход за едно влизане в парка Плитвички езера.


На връх Триглав

На връх Триглав

Цената не включва

- Храна;
- Такси за входове в музеи в Любляна, в пещерата Постойна яма и Предямския град;
- Здравна застраховка.

Програма

1 ден: Блед

Тръгване в 7.00 часа от София и пътуване до Словения.

Вечерта ще прекараме в Блед. Този уникален град се намира в северозападната част на страната, сред гористите склонове на Юлийските Алпи. Западно от него е разположено едноименното езеро, което заради своите смарагдово зелени води и красивия остров по средата, често е наричано "алпийската перла" на Словения.

Най-хубавото време през годината за посещение на Блед е през месец юли, когато се провежда традиционно фестивалът Рикли. Тогава повърхността на езерото се отрупва от хиляди горящи свещи.


Блед

Блед


Остановните атракции в района са приказният замък, който се извисява на стръмна канара над града и островът по средата на езерото, на който е разположена часовниковата кула "Успение". Според местните, ако застанете под камбаните на кулата и си намислите желание, то непременно ще се сбъдне. Друго суеверие твърди, че ако съпруг пренесе любимата си по всичките 99 каменни стълби от пристана до църквата, двамата ще се радват на дълъг и щастлив семеен живот.

Красивият червено-бял замък на Блед е построен в началото на 11 в. Шест века по-късно е издигнат наново, а през 50-те години на миналия век детайлна реставрация го превърна в една от най-атрактивните забележителности в Словения.

2 ден: Хижа Кредарица (2515 м) - 5 часа

Ще пристигнем на хижа Аладжев дом към 10-11 часа сутринта. Тук ще направим почивка около 30 минути, за да си оправим багажа. След като си починем добре ще тръгнем към хижа Кредарица по пътеката наречена Томинсков път. Пътеката е направена от Словенската алпийска асоциация през 1903 като един алтернативен маршрут на създаденият от немците Cez Prag. Пътеката, по която ще се движим е много стръмна, но е перфектно осигурена с въжета и стоманени стъпала, предлагаща главозамайващи гледки към долината Врата и Северната стена на връх Триглав.


На слизане по немския маршрут Cez Prag

На слизане по немския маршрут Cez Prag


3 ден: Връх Триглав (2864 м) - 8/10 часа

От хижата ще тръгнем в 7.00 часа, за да изпреварим навалицата, а и за да имаме време за по-спокойно слизане в долината. От хижа Кредарица следва стръмно изкачване до Малък Триглав и след това по въздушни гребени и скали до връх Триглав. Изкачването е дълго около 2 часа. През цялото време ще се движим по една стара и на места доста опасна виа ферата, където групата ще се движи обвързана с въже. От върха ще можем да се полюбуваме на красивата гледка на Юлийските Алпи и ако е добро времето ще можем да видим най-високият връх на Австрия - Гросглокнер.

Слизането от върха до хижа Кредарица ще стане по пътя на изкачването. То е още по-опасно и ще ни отнеме около 1 час.

В хижата ще направим добра почивка, ще хапнем и ще продължим надолу към хижа Аладжев дом през маршрута Cez Prag. Той се минава в непосредствена близост до внушителната 1000-метрова Северна стена и гледките са невероятни. Ако се движим нормално в Аладжев дом ще бъдем в късния следобяд. След като се преоблечем и оправим багажа в микробуса ще отпътуваме за Блед, където ще се настаним в хостел.


Предямски град

Предямски град


4 ден: Бохинско езеро, Любляна, Постойна яма, Предямски град и Пиран

За да разгледаме всички предвидени забележителности в Словения ще станем рано и ще тръгнем от хостела в 8.00 часа. При желание от страна на участниците първо ще хвърлим един поглед на най-голямото постоянно езеро в Словения - Бохинското езеро. То се намира само на няколко километра от Блед.

На път за Адриатическото крайбрежие можем да разгледаме словенската столица Любляна. В града няма световно известни забележителности и не е нужно да препускате от едното място на другото, за да ги разгледате. Любляна е Прага в умален вид като изключим тълпите от туристи. През центъра на града минава река Любляница, покрай бароковите сгради и под укрепленията на старинния замък на хълма. Новият град – модерното ядро на града, се намира на запад от реката, докато Старият град и Замъкът са от страната на източния й бряг. По протежение на реката има множество мостове, като най-известният от тях е Тройният мост.

След това ще отидем до две от най-рекламираните словенски забележителности - пещерата Постойна яма и Предямския град. Пещерата е най-дългата в страната с дължина над 20 километра и предлага най-дългия пещерен туристически маршрут в света - 5,3 километра. Постойна е отворена за първи път за посещения през 1819 година, а през 1872 година са положени релси за туристическо влакче, което отначало е било бутано от водачите на групите. В пещерата може да бъде видян ендемитът пещерен протей (човешка рибка), който е най-голямото пещерно земноводно в света.


Нощна Любляна с Тройният мост

Нощна Любляна с Тройният мост


Замъкът Предямски град е забележителност, която е добре да бъде видяна. Въпреки, че е сравнително малък като размер той е напълно вкопан във втората най–голяма пещера на Словения. В буквален превод името на този замък означава "замък пред пещерата". Той не е построен наведнъж, а първите писмени документи за него датират още от 12-ти век и се смята, че е бил напълно завършен през 16-ти век.

Късно след обяд ще пристигнем в Пиран където ще се настаним в хостел.

Пиран е град в югозападната част на Словения на брега на Адриатическо море. Той е един от големите градове в словенската част на полуостров Истрия. Градът е национален исторически паметник със средновековна архитектура повлияна силно от Венеция, с тесни улички и малки къщи. Пиран е заобиколен от крепостна стена, която е имала за цел да предпазва града от отоманските турци.

Една от най-големите забележителности тук е църквата на Св. Георги (покровител на Пиран), която се издига над града. От нейната наблюдателна кула ще можем да се насладим на прекрасна панорамна гледка към града и околностите му. Площад Тартини е "скъпоценният камък" на града и се намира в самия център на Пиран. Той е кръстен на известния цигулар и композитор Джузепе Тартини, който донася на града световна известност. Неговата статуя се намира в центъра на площада.


Пиран

Пиран


5 ден: Плитвишки езера

На път за Плитвишките езера ще минем покрай Риека и можем да се отбием, за да разгледаме морската столица на Хърватска. Интересни забележителности в града са: Губернаторският дворец - изграден в стил късен ренесанс, църквата на "Св. Йеролим" - строена от 1315 до 1408 година в готически стил, църквата "Св. Вит" - покровител на града и средновековната крепост "Търсат" с църквата "Майка Божия", която се намира над града.

Основната цел през този ден обаче са Плитвишките езера.

Националният парк Плитвички езера е най-популярната туристическа дестинация на Хърватска. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство през 1979 г. Езерата определено са забележителност, която трябва да видите и ако сте фотограф и обичате да снимате водопади - това е място в което ще се влюбите.

Красотата на парка се крие в неговите 16 езера, които са свързани чрез водопади и са разположени в гъсти гори, където можете да видите елени, мечки, вълци и някои редки птици. Националният парк покрива територия от около 300 кв. км., а езерата се намират на площ около 8 км. В района има множество пътеки и маршрути, по които да обиколите и разгледате това природно чудо.


Националният парк Плитвички езера

Националният парк Плитвички езера


6 ден:

Пътуване до България.

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

Сериозен планинарски опит в българските планини. Препоръчително е да сте изкачвали върхове от типа на Вихрен и Митикас.

Лична екипировка

- Трекинг обувки (може и с по-сериозни обувки за преходи);
- Шапка;
- Ръкавици;
- Яке връхно с качулка;
- Раница до 45 л.;
- Челник;
- Слънчеви очила;
- Крем против изгаряне;
- Катерачна седалка;
- Каска;
- Карабинер с муфа;
- Дълга осигурителна примка.


Поглед от връх Триглав към хижа Кредарица и връх Малък Триглав

Поглед от връх Триглав към хижа Кредарица и връх Малък Триглав

Полезна информация

Червените покриви на Пиран
Как да си изберем седалка за катерене
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
Национален парк Плитвишки езера, Хърватска
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на връх Триглав с разглеждане на Словения и Плитвичките езера в Хърватско
5.00 / 5 stars from 21 users.
Трекинг   »   Европа   »   Словения   »   Алпи   »   Юлийски Алпи Прегледана е 11526 пъти


Планински водачи във Фейсбук   Планински водачи в Google+   RSS канали на Планински водачи

Школа  -  Вертикальный мир  -  Travel Guide

Copyright 2001-2017 © Планински водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap