Трекинг   »   Европа   »   България   »   Родопи   »   Източни Родопи   »   Кърджали Прегледана е 4915 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
226 лв. 7 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 226
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

По следите на траките - приключение в Източни Родопи

По следите на траките - приключение в Източни РодопиПо следите на траките - приключение в Източни РодопиПо следите на траките - приключение в Източни Родопи


Незабравимо 3-дневно приключение, по време на което ще разгледате Александровската гробница, Глухите камъни, Асар Кая, Пещерата Утроба, Дяволския мост, Татул, Чит Кая, Моняк и Перперикон

Информация

Локация

( 41.867641 N, 25.291729 E )

Галерии от По следите на траките - приключение в Източни Родопи

По следите на траките - приключение в Източни Родопи

Незабравимо 3-дневно приключение до едни от най-известните, а също така и до няколко непознати района в Източните Родопи - Александровската гробница, Глухите камъни, Асар Кая, Пещерата Утроба, Дяволския мост, Татул, Чит Кая, Моняк и Перперикон. Това приключение ще ви докосне до дивата природа на тази красива планина, ще видите много от тайнствените скални ниши и някои от най-големите тракийските култови комплекси и гробници.


Кулата на Перперикон

Кулата на Перперикон

Цени

На човек при минимум 6 участника - 226 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва

- Планински водач;
- 2 нощувки в хижи;
- Входове в Александровската гробница, Татул и Перперикон;
- Транспорт с микробус.

Цената не включва

- Храна.


Уникалната гледка към язовир Студен кладенец, която се открива от крепостта Мнеакос (Моняк)

Уникалната гледка към язовир Студен кладенец, която се открива от крепостта Мнеакос (Моняк)

Програма

1 ден: Александровската гробница и Глухите камъни

Тръгване от София в 8.00 часа от кино Изток срещу хотел Плиска.

Първата ни цел през този ден е Александровската гробница. Тя е открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология. Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. и е служила за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

Гробницата в село Александрово е едно от най-големите съоръжения от този тип. Нейните стенописи са уникални по рода си. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети. Най-разнообразни са стенописите в кръглата камера – тя е изографисана в шест хоризонтални пояса с различна широчина, разположени един над друг. Повечето фрески изобразяват ловни сцени.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. Построяването му бе осъществено с дарение от японското правителство. Комплексът бе открит лично от японския принц Акишино и президента на Република България Георги Първанов. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, тъй като оригиналната гробница е запечатана и консервирана, за да бъде запазена за бъдещите поколения.


Глухите камъни

Глухите камъни


След като разгледаме музея при гробницата ще продължим към Свиленград, в близост до който се намира мегалитният комплекс Глухите камъни. Той е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в Източните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок висок 30 метра. Предполага се, че са се използвали за погребални урни.

На 50 м от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2 м и широко 1,5 метра, издълбано в скалата. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей с размери 3 х 3 м. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Той е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

От върха на комплекса, при добро време, се открива красива гледка към язовир Ивайловград. След като се изследваме района и направим снимки ще се върнем до Хасково и от там ще отидем в Кърджали, където в близост до брега на язовир Кърджали се намира нашият хотел.


Въженият мост над язовир Студен кладенец гледан от крепостта Мнеакос

Въженият мост над язовир Студен кладенец гледан от крепостта Мнеакос


2 ден: Дяволския мост, Татул и пещерата Утроба

Ще станем рано сутринта, тъй като ни очаква много дълъг ден. След като закусим и ако поне 2-3 дни не е валяло дъжд ще тръгнем за Дяволския мост. От Ардино до село Дядовци следва около 3-4 км черен път, който е непроходим с нормален автомобил, ако е валяло дъжд през последните дни.

Шейтан Кюпрю (Дяволският мост) е каменен мост над река Арда, построен върху живописен тесен пролом през през 1515-1518 година от строителя Димитър от село (днес град) Неделино, върху останки от римски мост. През него е минавал път, който е свързвал района на Тракийската низина с Беломорието през прохода Маказа.

Дяволския мост се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Малък парапет предпазва преминаващите по него. През 1984 мостът е обявен за паметник на културата.

След като хапнем някъде по пътя на връщане ще продължим към Гробницата на Орфей.


Гъбата на Асар Кая

Гъбата на Асар Кая


Без съмнение един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул, община Момчилград. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград. Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр. Хр.

Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

През античната епоха е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6-метрови стени.

През 2011 г. беше проведена кампания "Чудесата на България" и след електронно гласуване обектът беше избран за едно от 10-те чудеса на България.


Дяволския мост

Дяволския мост


От Татул ще се върнем в Кърджали и след това ще продължим към пещерата Утроба. Тя се се намира на двадесетина километра от града, високо в планината над хижа "Боровица" и язовир Кърджали в скалистата местност Тангардък кая. Мястото е безлюдно, а в близката околност се намират едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи.

Още на входа посетителят е шокиран, защото разбира, че е оформен като вулва. Навътре се развива пещера, имаща дълбочина 22 м. Специалистите доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. А във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.

Истинската изненада за непосветения настъпва точно на обяд. Тогава през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка. Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Според изчисленията това са месеците януари и февруари.

След като разгледаме пещерата ще се върнем в хотела за пълноценна почивка от дългият и изморителен ден.


Язовир Кърджали

Язовир Кърджали


3 ден: Чит Кая, Моняк, Перперикон и Асар Кая

Рано сутринта след като закусим ще се отправим към село Широко поле, което се намира до язовир Студен кладенец. От тук по черен път за около 15 минути ще достигнем въженият мост над язовира, по който ще минем, за да достигнем село Лисиците. Тракийската крепост и скалните нищи се намират на още 400 метра южно от селото.

В района с правени много малко археологически проучвания и то през 70-те години. Крепостта датира от IV–I век пр. н. е. Тя заема билото на продълговатия връх, наречен Чит кая (Зит камък). По отвесните скали от южната страна на крепостта, се виждат издълбани от човешка ръка скални елипсовидни и трапецовидни ниши. Те са разположени в три реда, на различни интервали една от друга и има приблизително 50 ниши. Източната, северната и западната част на крепостта са полегати. Най-проходимата е северната каменна стена. От нея са останали само камъни, натрупани на отделни купчини в дъга. Вероятно крепостта е била строена като са били натрупани камъни един върху друг без да има спойващ разтвор между тях.

В подножието на хълма, където се събират реките Върбица и Арда има еднокамерна, полусферична гробница, която е издълбана в масивна скала. Погледната отвътре тя има форма на неправилна полусфера, с почти равно елипсовидно дъно.


Река Върбица гледана от Чит Кая

Река Върбица гледана от Чит Кая


След като разгледаме района на Чит Кая ще се върнем през въженият мост и ще предприемем едно изкачване на стръмните склонове на един изгаснал вулкан, на върха на който се намира средновековната крепост Менакос (Моняк). Тя е сред най-големите крепости в Родопите със защитена площ от над 50 декара. Намира се на връх Шеста крепост (586 м) над язовир Студен кладенец и от тук се открива невероятно красива гледка към към планината, долините, склоновете и язовира.

Крепостната стена, осемстенната кула и резервоарите за вода датират от XII-XIII век. Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7-8 метра. Изградена е от камъни споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3-4 метра. При строенето на крепостта са обърнали сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.

Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира "Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали. През 1206 г крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).


Александровската гробница

Александровската гробница


Слизането от крепостта ще направим по тайният изход от крепостта и ще минем под 100-метровите отвесните стени на изгасналия вулкан, за да слезем до мястото, на което ни чака нашият микробус. От тук ще се отправим към древния град Перперикон.

Перперикон се намира на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност и по тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.


Гледка към язовир Ивайловград от върха на Глухите камъни

Гледка към язовир Ивайловград от върха на Глухите камъни


Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала и тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

След като разгледаме Перперикон ще направим почивка и бърз обяд и ще продължим на запад към някои от най-дивите части на Източните Родопи, за да открием Асар Кая. Местността известна още и като Буюк тепе, както го нарича местното население се намира след село Женда, югоизточно от махала Соколите. До там се стига по много тесен и на места черен път. В началото на черния път ще оставим микробуса и от тук ще походим около половин час, за да стигнем нашата крайна цел за деня.


Така наречената Гробница на Орфей на Татул

Така наречената "Гробница на Орфей" на Татул


На доминираща височина, сред изветрели скали, се виждат руини на тракийска крепост, направена от струпани камъни без хоросан. Под крепостта върху самотен скален къс с формата на огромна гъба са изсечени трапецовидни ниши с различна ориентация. Скалите, върху които е изградена крепостта също са осеяни с ниши, а на отделни места се забелязват други изсичания – улеи, жлебове, полукръгове и др. Мястото е изключително красиво, диво, с хубава панорамна гледка във всички посоки и с едно древно и мистично излъчване.

От Асар Кая ще продължим по пътя за Асеновград и късно вечерта ще се приберем в София.

Най-добри месеци за провеждане

Април, Май, Юни, Септември, Октомври и Ноември

Необходим опит

- Желание за приключения и откривателски дух;
- Добра физическа подготовка и възможност за целодневни преходи извън отъпкани пътеки.

Лична екипировка

- Здрави обувки, подходящи за ходене в пресечена местност и за катерене по скали;
- Суха храна и вода за пътуването и разходките между обектите;
- Фотоапарат;
- Слънчеви очила;
- Шапка за глава;
- Връхни дрехи за добро и лошо време.


Пещерата Утроба

Пещерата Утроба

Полезна информация

Дивият свят на Източните Родопи
Храмът-утроба до село Ненково
Неочакваният туристически чар на Хасково
Подземен свят
Гробницата в Александрово
Градът на траките се превръща в световна атракция
Читкая в Източните Родопи
Глухите камъни
В олтара на бесите
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

По следите на траките - приключение в Източни Родопи

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

По следите на траките - приключение в Източни Родопи

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook По следите на траките - приключение в Източни Родопи
5.00 / 5 stars from 21 users.
Трекинг   »   Европа   »   България   »   Родопи   »   Източни Родопи   »   Кърджали Прегледана е 4915 пъти


Планински водачи във Фейсбук   Планински водачи в Google+   RSS канали на Планински водачи

Школа  -  Вертикальный мир  -  Travel Guide

Copyright 2001-2017 © Планински водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap